On-Hollands goed

We zijn een klein land en toch zijn we in sommige dingen heel erg groot. We hebben qua technologie onze sporen verdiend met bijvoorbeeld ASML en Philips en kunnen sporten als de beste. Denk bijvoorbeeld maar aan Zoetemelk, van Grunsven, Wüst, van der Sar of Verhoeven. Nee, daar hoeven we ons ook niet bepaald voor te schamen.

Ook in andere zaken zijn we groot. We hebben in het buitenland het imago dat we, hetzij ietwat schreeuwerig, gezellig zijn om mee op te trekken. En zijn wereldberoemd om onze “groene vingers”. Als er ergens een dijk gebouwd moet worden, dan bel je de Nederlanders. Je belt ons overigens ook als je om babymelk verlegen zit. Kortom, we tellen best mee.

Waar we bij mijn weten niet in uitblonken, is whisky maken. De oplettende lezer spotte daar al een verleden tijd, want ja, ik heb bijgeleerd. Op een proeverij kwam ik een Nederlandse whisky tegen die mijn hart sneller deed kloppen en mijn smaakpillen vierden een feestje zoals ze dat lang niet gevierd hadden.

Zelfs in ogenschouw nemend dat om 13:00 beginnen met whisky drinken best eens voor hartkloppingen kan zorgen, was dit effect nu alleen toe te schrijven aan de inhoud van het glas in mijn hand.  Ik heb het over de Millstone Sherry Cask van Zuidam. Een 12 jaar oude single malt, gerijpt op Oloroso sherry vaten.

De vertegenwoordiger die mij toelichting gaf bij dit glas godendrank, maakte eerst nog een faux pas door fijntjes op te merken dat een whiskyliefhebbende vrouw een unicum was. Hij herstelde dit echter op briljante wijze door vakkundig zowel de whisky als de distilleerderij te beschrijven. Bovendien krijgt hij al 100 punten voor het überhaupt aanraden van deze whisky.

15101792_176162919514259_6356521735172390912_n

Hoewel ik normaal gesproken juist erg ben te porren voor “peated” whisky’s, is deze bijna zoete variant mijn nieuwe favoriet aller tijden. Het zoete kun je vooral erg goed ruiken maar valt op z’n plek in een whisky die verder allerminst laf te noemen is. Het is een doordeweekse avond en alleen schrijven over het proeven van Millstone Sherry Cask doet mij bijna naar de fles grijpen. Bijna, want deze whisky vraagt om iets meer bijzonderheid dan een gemiddelde woensdagavond brengt. Ik kan nu al niet wachten tot het volgende goede excuus zich voordoet.

♥ Dagmar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s